How to Protect your Personal Privacy -GPSgyan

Your privacy should not be violated like Kohli. Be alert, there is no special law in the country;Then how will we get justice?


Privacy
If there is any interference in privacy, express your objection immediately 



Personal Privacy Protection 



The Indian cricket team was staying in Crown Perth Hotel in Australia because of the World Cup match. From where the staff member made a video of Virat Kohli's room and leaked it. After which Kohli, his wife Anushka Sharma and Team India have expressed their displeasure. Perth's Hotel Crown apologized and issued a statement saying the person involved in the incident had been immediately removed.


You must have read this post of Virat regarding privacy, read it again …


I know fans are very happy and excited to see their favorite players. I have always admired the enthusiasm of the fans, but I am hurt by the video that has come out. This has worried me about my privacy. If I can't find privacy in a hotel room, where do I find personal space?


I object to such interference in my privacy. Please respect people's privacy and do not treat them as your entertainment.



Today in this article, we will talk about privacy with senior Supreme Court advocate Pawan Duggal.



Question 1- What is the meaning of privacy? 


Answer- Privacy is also called 'Nijata' in Hindi. Which means no one else's interference in your everyday life. There is some privacy in everyone's life, in which no one else can interfere.



Question 2- Is there any rule regarding privacy in Indian law?


Answer- Yes absolutely. 9 member bench in the Supreme Court has considered "Right to Privacy" as a fundamental right in 2017.


law of privacy
Understand the law of privacy in India 


Question 3- Which privacy rights does the common man have?


Answer


• No one can take your photo or publish it anywhere without your consent.


• No one has the right to snoop in your personal life.


• Spy cameras cannot be installed to keep an eye on anyone.


• While talking on the phone, if someone listens to your personal information through any electronic device,


• If someone uses the device or deliberately interrupts the conversation, it will be considered a violation of privacy.


• The doctor or the hospital management cannot make public any information related to your serious illness without your permission.


• No snooping in girls' rooms or public restrooms.


• Anyone's photo or video cannot be used commercially without permission.



Question 4- What things do we need to take care of so that what happened with Virat Kohli does not happen to anyone?


Answer- You have to be alert yourself regarding privacy-


● Before sharing your personal information anywhere, think carefully and find out how your information will be used.


● Do not enter your date of birth and email ID in any form unless it is necessary.


● Before booking a room in a hotel, collect information about its credibility.


● While changing clothes in the changing room of a mall or showroom or while using a public toilet, check whether there is a camera there.



Question 5- Despite taking care of everything, what to do if someone makes your photo or video viral? 


Answer- Follow these 5 steps-


• Often people get scared and try to commit suicide, don't do it


• Tell the whole thing to the family, they will get angry, but they will also help


• Be sure to take a screenshot of the viral video or photo or save it.


• Untag yourself if you've been tagged on a social media site


• Complain to delete video or photo by visiting particular website



Privacy rule
Personal Privacy Protection 


Question 6- Many times, not because of any person but because of a government rule, it seems that our right to privacy is being violated, then what can we do?


Answer - You can challenge such matters in the High Court under Section 226 of the Indian Constitution. Or you can challenge it directly in the Supreme Court under Section 32 of the Indian Constitution.



Question 7- If a private company violates your right to privacy, what can you do?


Answer- In this situation, you can claim for damages i.e. mental, physical and financial personal loss.



Question 8- If a person interferes in your privacy, what punishment can he face?


Answer- Violation of privacy is not considered a punishable offense in the Indian Constitution. However, if someone publishes your photo without your consent, circulates it electronically, makes a video while you are bathing or changing clothes and makes it viral, then under Section 66E of the IT Act, he can be jailed up to 3 years or fined up to Rs 2 lakh. There can be a fine of up to Rs 10 lakh or both.



Question 9- In this era of social media, how can we keep our privacy safe? Give some tips...


Answer-


• Don't share too much information about yourself on social media.


• Before sharing anything, keep in mind that strangers are also watching your things, any of which may have the motive of trapping people.


• Do not keep any of your private information in public storage, such as account passwords, scans of documents, do not keep all these things in Google Docs or Drop Box.


• Share your email ID and phone number only when necessary, otherwise spam emails and promotional phone calls will bother you.


• Keep passwords strong and long, so that no one can easily hack them. Try a 12 character password that includes numbers and special characters.


• Many apps ask for permissions in some way so that they can collect information about things like your location, media, and camera. In such a situation, do not give permission to all the apps.


• Many people keep passwords to lock the screen, but do not lock notifications, so anyone can see your notifications as they come and go. Disable it by going to Settings.



It has been mentioned above that the Supreme Court has considered Right to Privacy as a fundamental right of the common people, how many fundamental rights are there for the common people in the Indian Constitution?


There are 6 types of fundamental rights-


• Right to Equality (Article 14 to 18)


• Right to Freedom (Articles 19 to 22) - In this there is Article 21, in which there is Right to Life and in Right to Life itself there is Right to Privacy.


• Right against exploitation (Articles 23 and 24)


• Right to Freedom of Religion (Articles 24 to 28)


• Right to culture and education (Articles 29 and 30)


• Right to Constitutional Remedies (Article 32)



Can we go directly to the High Court or the Supreme Court if a fundamental right is violated?


Yes, of course, under Article 32 of the Indian Constitution, in such a situation, the victims can go directly to the High Court or the Supreme Court. Under Article 226 of the Constitution (it is not a fundamental right in Article 26) the victim can appeal in the High Court




Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.